HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Yılan Saçlı Medusa Hikayesi Ne Anlatıyor?

16-03-2023 14:56
Yılan Saçlı Medusa Hikayesi Ne Anlatıyor?
Yıllardır mitolojik bir unsur olarak bildiğimiz Yılan saçlı Medusa… Medusa hikayesi dilden dile dolaşan bir efsanedir. Dilden dile dolaşmasının nedeni belki de imkansızların içinde yaşamış ve talihsiz bir hikayenin başrolü başrolü olarak günümüze kadar gelmiş olmasıdır. Medusa sembolü için insanları olumsuzluklardan koruduğu, gücü ve dengeyi sembolize ettiği de söyleniyor. Medusa, talihsizliklerin kadını ve pes etmeyen bir savaş hikayesi olduğu için sembolün kullanım alanı da genişliyor. Bakalım Medusa kimmiş? Medusa’nın gerçek hikayesi nasıl şekillenmiş? bu blogda bu soruları cevaplayacağız.
 
medusanin-hikayesi

Medusa Neden Lanetlendi?

Mitoloji de sıkça söz edilen Medusa, anlatıldığı gibi kendi güzelliğinin bedelini çok talihsiz bir şekilde ödemiştir. Herkesi kendine hayran bırakan, güzelliği ile görenleri mecnuna çeviren Medusa, kendini tanrılara adadığı Athena’nın tapınağında Athena’nın sevgilisi olan Tanrı Poseidon’un tacavüzü sonucu lanetlenmiştir. Athena’nın hırsının kurbanı olmuş, Poseidon'un kötü niyeti ile baş başa kalmıştır. Güzelliğin kurbanı olarak efsaneler arasında en talihsiz son Medusa’dır. Medusa’nın hikayesinin başlaması aslında güzelliğinin kurbanı olması da denebilir.
 
medusa-gercek-hikaye

Medusa Hikayesi Gerçek mi?

Medusa yunan mitolojisinde yer alan bir efsanedir. Medusa'nın hikayesi dilden dile dolaşarak günümüze kadar gelmiştir. Kainatın tanrılar tarafından pay edildiği dönemlerde Medusa adında güzelliği ile tüm tanrıların aklını başından alan bir kız varmış. Medusa o kadar güzel bir kızmış ki tüm kadınların onu kıskandığı bile söylenirmiş. Medusa kendisini tanrılara adamış, kız kardeşleri ile birlikte zeka tanrıçası Athena ait bir tapınakta yaşıyormuş. Bu üç kız kardeşten sadece Medusa ölümlüymüş. Medusa’nın güzeller güzeli oluşundan Athena’da etkilenmiş ama kendisini daha güzel ve zeki bulduğu için bu olayı pek de umursamamış.
 
Athena, Baş Tanrı Zeus'un kardeşi olan denizlerin efendisi büyük Poseidon ile birlikteymiş. Poseidon da Medusa’nın güzelliğinin farkındaymış ama Tanrı olduğu için bir ölümlüye aşık olduğu için küçümsenmekten korkuyormuş ve ilgisini gizlemeye çalışıyormuş. Birgün Athena her şeyi bilen baş Tanrı Zeus'un izniyle öğrenmiş Poseidon'un, Medusa'ya karşı ilgisini. Poseidon bunu şiddetle reddetmiş ve Tanrıça Athena'ya da yeryüzü ve gökyüzünde ondan daha güzel ve alımlı hiçbir canlının olmadığı üzerine yeminler etmiş. Athena da Poseidon'un bu söylediklerine inanarak olayı çok fazla büyütmemiş.

 medusa-hikayesi

Duvar kağıdını incelemek için buraya tıklayınız. 

Baktığını Taşa Çeviren Medusa Kurban mıydı?

Güzelliğiyle baş döndüren Medusa’ya Poseidon'un da ilgisi her geçen gün devam ediyor ve katlanarak çoğalıyormuş. En sonunda kendi tutkularına yenik düşen Poseidon, sevgilisi Athena’nın tapınağına gizlice girmiş ve Medusa’ya tecavüz etmiş. Olayın üzerinden çok zaman geçmeden Athena bu olayı öğrenmiş. Kendisini aşağılanmış gibi hisseden Athena, Poseidon’un ihanetini kıskançlığa ve sinire dönüştürmüş. İntikam hırsına bürünen Athena Medusa’yı ve kardeşlerini cezalandırmak için yeminler etmiş. Medusa başına gelen bu kötü olayın etkisindeyken Athena boş durmamış ve Medusa ve kardeşlerini birer ifrite çevirmiş.
 
Medusa o kadar çirkin bir kadın olmuş ki onu görenler korkmaya bile başlamış. Athena bununla da kalmamış ve baktığı herkesi taşa çeviren Medusa’yı Hyperborea’ya sürdürmüş. Ama Athena bu cezayla da yetinmemiş ve Medusa’nın canını almak istemiş o zaman siniri ve öfkesi geçecekmiş. Medusa'yı öldürmek için Argos Kralı Akrisios'un kızı Danae'nin, Zeus'tan olma oğlu Perseus'la yani üvey kardeşiyle işbirliği yaparak Medusa'nın kafasını kesmeye karar vermiş.Perseus üvey kız kardeşinin bu isteğini hemen yerine getirerek ışıltılar saçıp insanların gözlerini kamaştıran keskin kılıcını savurduğu gibi zavallı Medusa'nın yılan saçlı kafasını bedeninden ayırıvermiş. Poseidon medusa hikayesi, Medusa’ya verilen haksız bir ceza ile sonuçlanmış. Hikayenin zorla tecavüz edilen Medusa’nın can vermesi ile bittiği düşünülmüş olsa da hikayenin sonu Medusa’nın ölmesiyle bitmemiş.

Poseidon Medusa Hikayesinin Arka Planı

Medusa gerçek hikaye tarafında aslında Poseidon’un tecavüzünün kurbanı olmuştu ve Athena tarafından öldürülmüştü. Ama Poesidon’un tecavüzünden hamile kaldığını kimse bilmiyordu. Perseus'un kılıcı Medusa'nın kafasını bedeninden ayrıldığı anda Poseidon'un Medusa'nın çocukları Pegasus ve Chrsyar, Medusa'nın cansız bedeninden dışarı çıkıvermişler. Athena bu iki çocuğu kendisine köle yapmaya karar vermiş. Kardeşlerden Chrsyar'ın iyi bir savaşçı olacağını düşünen Athena onu kendisine, kanatlı beyaz bir at olarak doğan Pegasus'u da Korinthos şehrinin kralı Glaukos'un oğlu Bellerophone'e vermiş.
 
Pegasus'u ona vermesinin nedeni de Bellerophone'nin ağzından ateşler saçan, aslan başlı, keçi gövdeli ve yılan kuyruklu Khmimaira adında bir canavarla savaşmaya gidecek olmasıymış. Athena, uzun zamandır bu canavarla savaşmak için yardım isteyen Bellerophone'a Pegasus'u vererek yardım çağrılarına da kayıtsız kalmadığını göstermiş. Zamanı gelince de Bellerophone kanatlı atı Pegasus'a binerek Khimaira ile savaşmaya gitmiş. Bellerophone Pegasus'u kullanarak savaşa gider ve kazarırlar. Pegasus çok güçlü bir at olduğu için Bellerophone, Zeus’un yanına Pegasus ile birlikte gider. Bu durumu kendine hakaret olan gören Zeus Pegasus’u ısırması için at sineğine emir verir. At sineği Pegasus’u ısırır ve Pegasus göklere yükselir. Bellerophone yere düşer ve hikayenin sonunda ne kazanan olur ne kaybeden.
 
medusa-sembolu

Medusa Sembolünün Anlamı Nedir?

Dişil gücü sembolize eden Medusa, hikayesi ile birçok insanı etkilemiştir. Ölümlü ama ölümsüz kalacağı bilinen medusa başına gelen talihsiz olaylardan sonra baktığı herkesi taşa çeviren bir canavar olduğundan bahsetmiştik. Medusa hikayesi, günümüze kadar gelmesinin yanında ilgili - ilgisiz alanlarda kullanılan bir sembol de olmuştur. Sembolün anlamında bulunan geniş tarih de bu sembolü destekler nitelikte. Sembol içerisinde biriktirdiği anlamla; Cesaret, özgüven, dişil enerji, varoluş oldukça büyük bir efsanenin parçası da sayılır. Hikayenin sonu kötü bitse bile günümüzde Medusa cesur bir savaşçı olarak anılmaya ve kullanıldığı her alanda aynı asaletini korumaya devam ediyor.
 
medusa-sembolu-duvar-kagidi
 
Duvar kağıdını incelemek için buraya tıklayınız. 

Medusa’nın Gizeminin Dekorasyona Yansıması

Günümüzde farklı alanlarda mitolojik karakterlerin kullanımının artmasıyla birlikte dekorasyon modası da yakın zamanda bu konu özelinde tasarımlar yapmaya başladı. Mitoloji demişken akıllara gelen isimlerin başında yer alan Medusa da bu yıl duvar kağıdı modellerinde oldukça ilgi görmeye başladı. Konfor alanının görünümünü zenginleştirmek isteyen, Medusa’nın enerjisini evinde, iş yerlerinde hissetmek isteyenler için Versace 5 Medusa Head Blue Duvar Kağıdı şık bir tercih olabilir. Medusa sembolünden esinlenilerek kontrast renklerle tasarlanan duvar kağıtları kullanıldığı alanın enerjisini ve atmosferini değiştirebilir. Versace imzası taşıyan Medusa Head duvar kağıdı koleksiyonu yaşam alanlarında Medusa’nın hikayesini yansıtmak isteyenler için şık bir seçenek olabilir. Versace’nin sıradışı çizgisini takip etmek isterseniz diğer Versace duvar kağıdı modellerini buradan inceleyebilirsiniz.
Retina Dijital
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.